Sådan finder du gratis billeder til brug på nettet

På flickr ligger der masser af Creative Commons fotografier, som – afhængig af hvilken CC-licens de har – man gerne må bruges på websites m.m. uden at krænke fotografens ophavsret.

flickr.com/creativecommons er der en kort beskrivelse af de forskellige licenser, på creativecommons.org er der en mere udførlig forklaring.

Der findes flere forskellige online værktøjer til at finde flickr-billeder med CC-licenser, men man kan også selv gå på opdagelse på flickr som har en fin søgefunktion. Så hvis ellers fotograferne har været flinke til at bruge tags, er det nemt nok.

Når du har fundet et billede du gerne vil bruge, skal du uploade det til dit eget website og huske at få fotografens navn med, og gerne også et link til billedets flickr-url.

Best practices for attribution

Fotograf: Oliver Reed

De fleste af mine billeder på flickr har en Attribution-ShareAlike licens, d.v.s. at de må bruges kvit og frit, hvis bare man husker at henvise til mig som fotograf. Nogle må man også gerne arbejde videre billederne og bruge dem i forretningsøjemed, f.eks. på et firmas hjemmeside – på betingelse af at billederne beholder CC-licensen.

Udover flickr kan du også bruge google image search hvor du skal huske at vælge den rigtige ‘Usage right’ nederst, inden du søger.