Pas på dig selv!

Usikre adgangskoder er årsag til mange hackede WordPress-sites, men det kan der gøres noget ved:

  1. Brug aldrig den samme adgangskode flere steder. Aldrig.
  2. Brug sikre adgangskoder, hverken ‘admin’, ‘1234567’, ‘password’ eller en kombination af et navn og et årstal, og da slet ikke dit eget/dit firmas navn eller et nært familiemedlems. Heller ikke dit kæledyrs.

Genbrug aldrig adgangskoder

Passwords skal være unikke og må ikke genbruges. Hvis du bruger samme password til flere forskellige konti, er du ekstra sårbar, hvis du bliver hacket.

haveibeenpwned.com kan du checke om din adgangskode på et tidspunkt er blevet lækket:

Brug lange og komplekse adgangskoder

Brug både tal, små og store bogstaver samt specialtegn. Bland tegnene, så adgangskoden ikke er med stort begyndelsesbogstav og slutter med et specialtegn.

Brug ikke ord, der kan slås op i en ordbog, heller ikke navne eller stednavne. Det er alt for let at gætte både for mennesker og maskiner (bots).

Brug mindst 10 tegn, eks.: hRCmy#W@S2

Brug en Password Generator, en hjælp til at danne gode, sikre adgangskoder. Hvis du bruger en password manager, har den en indbygget generator.

Password Manager

Vi anbefaler at bruge en password manager til at holde styr på alle dine adgangskoder – og at skifte til unikke og sikre adgangskoder overalt.

Der er flere password managers at vælge mellem, f.eks. LastPass, 1password eller Dashlane, og ja, du er nødt til at stole på dem. Og ja, det er besværligt, men ikke nær så besværligt som hvis nogen opsnapper den adgangskode, du har brugt til flere forskellige online tjenester.

Den største indvendig mange har mod password managers er, at hvis nogen gætter din adgangskode til den, så har de adgang til alt. Så ja, du skal selvfølgelig bruge en unik, kompleks og sikker adgangskode til din password manager – og den skal du kunne huske.

Adgangskoder, der til at huske

Tænk på en sætning, og brug den til at danne en adgangskode, der både indeholder store og små bogstaver, tal og specialtegn:

F.eks.
“Henrik! Det var ham der var Susannes nabo på Vennemindevej i nullerne.”
H!DvhdvSnpVi00