dato search shopping envelope Pinterest youtube LinkedIn Facebook Twitter instagram search

Jetpack Photon kan gøre dit WordPress website langsommere

Automattics Jetpack plugin er en slags schweizerkniv til WordPress med en lang række features beregnet på at gøre WordPress websites hurtigere, sikrere og mere fleksible. Nogle af disse features er baseret på betalingstjenster, mens andre er gratis – i den sidste kategori er blandt andet et CDN beregnet til at få billeder til at loade hurtigere i browseren, Jetpack Photon.

Ideen med Photon er at billeder i WordPress indlæg og sider uploades en gang for alle til wordpress.com (uanset om det pågældende website er hostet på wordpress.com eller ej). Når en bruger går ind på et WordPress website der bruger Photon, så hentes billederne ikke længere fra den server som websitet ligger på, men i stedet fra wordpress.com serverne. Dette kan i teorien gøre websitet hurtigere, specielt hvis det er hostet på en forholdsvis langsom server med mange andre brugere, eller hvis serveren er placeret langt fra en bruger.

Photon aktiveres fra Jetpacks dashboard:

Jetpack Photon

Vi har brugt Photon på flere WordPress websites. Vi har ikke umiddelbart kunnet se den store forskel i hastigheden, i hvert fald ikke for brugere i Danmark, men vi har ladet det forblive aktiveret fordi det måske kunne forbedre oplevelsen for brugere fra andre dele af verden, og fordi vi ikke kunne se at det gjorde nogen skade for de øvrige brugere.

Det sidste har imidlertid vist sig ikke at holde stik. Blandt andet kan vi se at Photon tilsyneladende ikke forstår srcset attributten der kan bruges til at levere mindre billedstørrelser til f.eks. brugere med smartphones. Disse brugere har i stedet fået leveret alle billeder i fuld størrelse, hvilket selvfølgelig ikke er så heldigt.

Hvis du bruger Jetpack og har Photon aktiveret, så tjek lige en ekstra gang hvilke billedstørrelser dine brugere henter. Man opdager ikke nødvendigvis at der er et problem hvis man blot tjekker at alt ser OK ud når man åbner en side på mobilen, fordi selv et stort billede hentes forholdsvis hurtigt over wifi eller 4G, men forskellen kan være meget mærkbar når man er forbundet med en lavere hastighed.