snegl

Slugs, permanente links og hvordan man undgår at forvirre WordPress

På WordPress-sites bruger vi ofte kategorier til at gruppere indhold (produkter, ydelser, kundeoversigter, medarbejderoversigter m.m.), men er ikke så tilfredse med de url’er (URL står for Uniform Ressource Locator, også kaldet www-adresse) WordPress leverer, f.eks.
stickleback.dk/category/kunder

Man kan selv ændre /category/ til f.eks. /kategori/ eller /type/ eller noget helt andet, men helst vil vi nøjes med f.eks.:
stickleback.dk/kunder

Vedligeholdelse. Hækkes trænger til at blive klippet. Foto: Lisa Risager

Husk at vedligeholde dit website

Fordi et website ikke er som en trykt brochure, giver det god mening at bruge ressourcer på løbede vedligeholdelse, i stedet for bruge penge på at få lavet en ny hver tredje år.

Tøj skal vaskes, hække skal klippes, CV’er opdateres – og det skal websites også. Det er ikke nok at få lavet et nyt website. I modsætning til en trykt brochure er et website beregnet på – og besøgende på websitet forventer – opdateret indhold.

Vagrant up screen dump

WordPress udvikling med Vagrant og Ansible

Blandt de mange gode indlæg på WordCamp Danmark 2014 blev vi inspireret af Andreas Eks indlæg om “Next Generation” WordPress udvikling med Vagrant og Ansible. Vi har kigget nærmere på vores udviklingsmetoder, og vi har fået nogle nye redskaber i værktøjskassen som vi er blevet rigtig glade for, og som helt sikkert kommer til at spare os tid fremover.

Ajax

Brug Ajax i WordPress

Akronymet “Ajax” dækker dækker over en række teknikker der kan bruges til at opdatere dele af indholdet af en webside i browseren uden at man behøver genindlæse hele siden. I vores eget arbejde med WordPress websites har vi f.eks. brugt Ajax-kald til at implementere infinite scroll, hvor indlæg hentes ind på en side efterhånden som brugeren scroller ned på siden, og vi har lavet sider som loader hurtigere fordi det meste af indholdet først hentes når brugeren klikker på et indlæg for at læse mere.

WordPress kontrolpanelet bruger Ajax, og det er forholdsvis simpelt at bruge WordPress Ajax API i sit eget tema eller plugin. I denne artikel viser vi et simpelt eksempel hvor vi bruger Ajax til at hente en større version af et billede når brugeren klikker på en thumbnail.

Linode

Linode opdateringer

Linode kan langt om længe tilbyde SSD-baserede VPS’er, ligesom konkurrenterne Digital Ocean og Rackspace efterhånden har kunnet i et stykke tid. Eksisterende Linoder kan opdateres til SSD og får samtidig fordoblet mængden af RAM uden ekstraomkostninger. Adgangen til båndbredde bliver også forbedret – hidtil har den udgående båndbredde fra en Linode været begrænset til 250 Mbps, men hastigheden bliver nu afhængig af størrelsen på VPS’en, f.eks. er maksimum for en 8GB Linode nu 1000 Mbps.

Hidtil har alle Linode VPS’er uanset størrelse haft adgang til 8 CPU kerner, men dette ændres således at antallet af kerner nu afhænger af størrelsen på VPS’en. For små Linoder med CPU-intensive opgaver er dette formodentlig et tilbageskridt, så det kan i nogle tilfælde være en fordel at undlade at opdatere og blive på en “legacy” Linode. Til gengæld kan man nok forvente at variationerne i den mængde CPU man faktisk har til rådighed bliver mindre hvis man opgraderer, så den mængde processorkraft man betaler for ikke bliver “stjålet” af en nabo med en CPU-intensiv applikation.

I øjeblikket kan Linode kun levere nye VPS’er i de nordamerikanske datacentre. Linode oplyser at de forventer at kunne levere VPS’er på den nye platform i Europa i løbet af en uges tid.

layout

Responsive betyder “at tilpasse sig”

Dette er tredje (og foreløbig sidste) del af artikelserien om at lave et responsive WordPress-tema med udgangspunkt i _s. Læs første og andet afsnit af artikelserien.

I den foregående artikel gjorde vi smartphone-versionen færdig. I denne artikel tilpasser vi udseendet til skærme med en bredde mellem 600 og 1200 pixels (f.eks. en tablet) samt skærme med den bredde over 1200 pixels. I den foregående artikel tilføjede vi media queries til vores stylesheet der gør det muligt for os at ramme disse skærmstørrelser: “Mini” (smartphones), “Midi” (600-1200px, beregnet på tablets) og “Maxi” (fra 1200px og opefter).

underscore_s

Lav et responsive WordPress tema (næsten) fra scratch

En af årsagerne til WordPress’ popularitet er at det er let at komme i gang med. Mange webhoteller tilbyder 1-click install af WordPress, og der er masser af let tilgængelige temaer og plugins som man kan downloade og installere for at give det nye website det udseende og den funktionalitet som man ønsker.

Det kan imidlertid være svært at finde et eksisterende tema med præcis det rigtige udseende til et bestemt projekt. I denne arktikel og i de efterfølgende vil vi gerne demonstrere hvordan man med udgangspunkt i underscores kan bygge sit eget responsive WordPress tema med præcis den opbygning og den funktionalitet som man ønsker.

Gmail logo

Brug Gmail til at hente og sende email fra eget domæne

Googles gratis mailklient Gmail er populær blandt andet fordi der er masser af plads til at gemme emails og vedhæftninger, og fordi det er let at organisere emails og finde gamle emails frem igen. Mailadresserne som bruges af Gmail ender på @gmail.com, men hvis man har sit eget domæne med egne mailadresser kan man også bruge disse med Gmail. I denne artikel viser vi hvordan Gmail kan konfigureres til at hente emails fra en anden email-server, og hvordan man kan sætte Gmail til at bruge en mailadresse på et andet domæne som afsenderadresse.